Afvalbeheersbijdrage
Vanaf 1 januari 2023 verandert de toepassing van de definitie van het begrip ‘producent of importeur’ voor de Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen zodat deze in lijn komt met de definitie in de wetgeving
Sinds 2013 kennen wij de afvalbeheersbijdrage als je meer dan 50.000 kilo aan verpakkingen per jaar op de Nederlandse markt brengt. Hiertoe doe je jaarlijks verplicht aangifte bij het Afvalfonds Verpakkingen. Per 1 januari 2023 vindt er een wijziging plaats binnen deze aangifte. Hierbij informeren wij je over de nieuwe wet- en regelgeving die betrekking heeft op het beheersen van de afvalstroom van verpakkingen. Deze wetgeving wordt landelijk ingezet en geldt voor alle sectoren.
Producenten en importeurs zijn hiervoor zelf verantwoordelijk en moeten voldoen aan de essentiële eisen. In deze wettelijke eisen staat hoe producenten al in de ontwerpfase hun verpakkingen kunnen verduurzamen. Bijvoorbeeld door het gewicht en/of volume te beperken en duurzame materialen te gebruiken.
De aanpassing heeft impact op organisaties die:
Beroepsmatig een ander opdracht geeft de verpakking van producten te voorzien van zijn naam, logo of merkteken.
- De aangifteplicht verschuift in zijn algemeenheid (er zijn uitzonderingen) van de opdrachtnemer naar de opdrachtgever, productie van een product waarvan het merk niet aan de fabrikant toebehoort, bijvoorbeeld onder huismerk c.q. private label.
- De aangifteplicht verschuift van de verstrekker naar het bedrijf dat de verpakking leeg in de handel brengt voor de categorie blanco verkooppuntverpakking.
Voor de overige situaties verandert er niets en blijft de producent/importeur die als eerste een (gevulde) verpakking op de Nederlandse markt brengt aangifteplichtig.
Wil je meer informatie? Een en ander is na te lezen op deze pagina
Buiten de regeling
Voor de regeling is het heffingsmoment van belang. Voor de zogenaamde verkooppuntverpakking is sinds 1 januari 2023 de importeur/producent van de lege verpakkingen verantwoordelijk voor de aangifte. Op de website van het Afvalfonds Verpakkingen staat een limitatieve lijst met wat een verkooppuntverpakking is.
Staat de verpakking niet op deze lijst, dan geldt dat de ondernemer die deze verpakking als eerste vult en op de markt brengt aangifteplichtig is. Hierbij moet er ook via de beslisbomen worden nagegaan of er een SUP-heffing van toepassing is.
Vooralsnog wordt er geen Afvalbeheersbijdrage (<50.000 kg) of SUP-heffing voor plastic broodzakken en gebaks- en vensterdozen in rekening gebracht omdat deze buiten de regeling vallen. Voor de exacte afgrenzing van de broodzakken verwijzen wij je graag naar de lijst verkooppuntverpakkingen.
Voor de afvalbeheersbijdrage geldt een grens van 50.000 kg. Zit je daarboven? Dan ben je afdracht plichtig. Gebruik je verpakkingen die niet op de lijst verkooppuntverpakkingen staan en wel onder de SUP definitie vallen, dan ben je aangifteplichtig zonder dat er een drempel geldt. Voor de meeste bakkerijen zal deze grens niet worden bereikt. Wel is registratie noodzakelijk.
Afdrachten
Vanaf 1 januari 2023 zal iedere verpakkingsleverancier conform de nieuwe wet- en regelgeving de nieuwe tarieven in rekening moeten brengen mits van toepassing. Beko Verpakkingen zal deze tarieven/toeslagen apart op uw factuur vermelden.
Voor specifieke vragen kan je terecht bij Leo van den Braken
via Afvalbeheer@Beko-verpakkingen.nl